Yhdistykset, yhteisöt, harrastukset Viljelypalstat Tilkan palstaviljelijät ry

 

ILOA JA MAKUJA OMALTA PALSTALTA

 

Pikku Huopalahden puistoa reunustaa noin puolen kilometrin mittainen karviaismarjapensasaita. Aidan toisella puolella on Helsingin kaupungin Rakennusviraston Tilkan palstaviljelijät ry:lle vuokraama viljelypalsta-alue.

Tilkan palstaviljelijät ry on vuonna 1996 perustettu yhdistys, joka vuokraa palstat edelleen halukkaille viljelyn harrastajille. Perimillään vuokrilla yhdistys maksaa alueesta vuokraa Helsingin kaupungille, kesävesilaskun Helsingin Vedelle sekä biojätteen käsittelystä aiheutuvat jätemaksut. Lisäksi vuokrilla maksetaan rikotut vesipisteet ja -putket sekä muut alueella olevat rakenteet.

Maanvuokrasopimuksen mukaan palstat vuokrataan ensisijaisesti ns. Tilkan kaava-alueella asuville (A-jono) ja toissijaisesti muille helsinkiläisille (B-jono). Tilkan kaava-alue on Pikku Huopalahden puiston, Tilkankadun ja Hiittistenkujan väliin jäävä asuinalue. Muut aluetta viljelevät helsinkiläiset ovat pääasiassa muualla Pikku Huopalahdessa asuvia. Alueella ei ole varasto- eikä paikoitustiloja, joten kovin kaukaa viljelyssä tarvittavien välineiden kuljetus ei ole mielekästä.

Tilkan viljelypalsta-alueella on kaikkiaan 83 palstaa. Vuosittain muutama viljelijä luopuu viljelystä alueelta muuton tai muusta syystä mutta alkuperäisiä, vuonna 1996 aloittaneita viljelijöitä on kuitenkin mukana vielä noin 30 (maaliskuu 2014).

Tilkan viljelypalstat ovat noin puolen aarin (50m2) kokoisia. Viljelijä vuokraa palstaa vuokratessaan myös sen kohdalla olevat karviaismarjapensaat ja sitoutuu huolehtimaan niistä muun viljelynsä ohessa. Viljelijälle kuuluu karviaismarjapensaiden huoltoleikkaukset, kitkeminen ja tuholaistorjunta. Viljelijälle kuuluu myös karviaismarjapensaiden tuottama marjasato.

Kukin viljelijä tekee palstastaan oman näköisensä. Karviaismarjapensaita lukuun ottamatta viljelijä voi lähes vapaasti valita kasvit palstalleen. Puumaisten kasvien kasvattaminen ei rakennusviraston laatimien käyttö- ja hoito-ohjeiden mukaan ole sallittua mutta vihannesten, juureksien, marjojen ja kukkien kirjo on joka vuosi palstoilla suuri ja moni alueen perhe saakin palstalta tuntuvan lisän kesän ja syksyn ruokapöytään.

Helsingin kaupungin Rakennusviraston laatimat viljelypalsta-aluetta koskevat käyttö- ja hoito-ohjeet ovat kokonaisuudessaan luettavissa palsta-alueen ilmoitustauluilta sekä internetissä osoitteessa http://www.hel.fi/www/Helsinki/fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/muu-vapaa-aika/mokit-ja-viljelyspalstat/viljelyspalstat/. Ohjeet on jaettu myös jokaiselle viljelijälle vuokrasopimuksen teon yhteydessä.

Kaikkiaan Helsingissä on noin 40 viljelypalsta-aluetta. Pikku Huopalahtea lähimmät muut viljelypalsta-alueet ovat Niemenmäessä, Meilahdessa ja Pasilassa.

Jos olet kiinnostunut palstaviljelystä ja valmis sitoutumaan harrastukseen useammaksi vuodeksi, voit ilmoittautua palstajonoon osoitteessa tilkantilkut(at)hotmail.com.

Tilkan_palstaviljelijät_ry_säännöt_2016.pdf

Tilkan palstaviljelijät ry yhteystiedot

Puheenjohtaja Maaria Keva

tilkantilkut(at)hotmail.com