Viljelypalstat

Pikku Huopalahdessa ja lähialueilla toimii kolme palstayhdistystä: Tilkan palstaviljelijät, Korppaan palstaviljelijät ja Toimelan palstapuutarha. Yhdistysten yhteystiedot löydät tältä sivulta.

Tilkan palstaviljelijät ry

Pikku Huopalahden puistoa reunustaa noin puolen kilometrin mittainen karviaismarjapensasaita, jonka toisella puolella on Helsingin kaupungin Rakennusviraston Tilkan palstaviljelijät ry:lle vuokraama viljelypalsta-alue.

Tilkan palstaviljelijät ry on vuonna 1996 perustettu yhdistys, joka vuokraa palstat edelleen halukkaille viljelyn harrastajille.

Maanvuokrasopimuksen mukaan palstat vuokrataan ensisijaisesti ns. Tilkan kaava-alueella asuville (A-jono) ja toissijaisesti muille helsinkiläisille (B-jono). Tilkan kaava-alue on Pikku Huopalahden puiston, Tilkankadun ja Hiittistenkujan väliin jäävä asuinalue.

Alueella on kaikkiaan 83 palstaa. Vuosittain muutama viljelijä luopuu viljelystä alueelta muuton tai muusta syystä mutta alkuperäisiä, vuonna 1996 aloittaneita viljelijöitä on kuitenkin mukana vielä 17 (tammikuu 2024). Tilkan viljelypalstat ovat noin puolen aarin (50m2) kokoisia.

Viljelijä vuokraa palstan vuokratessaan myös sen kohdalla olevat karviaismarjapensaat ja sitoutuu huolehtimaan niistä muun viljelynsä ohessa. Viljelijälle kuuluu myös karviaismarjapensaiden tuottama marjasato.

Kukin viljelijä tekee palstastaan oman näköisensä. Karviaismarjapensaita lukuun ottamatta viljelijä voi lähes vapaasti valita kasvit palstalleen. Puumaisten kasvien kasvattaminen ei rakennusviraston laatimien käyttö- ja hoito-ohjeiden mukaan ole sallittua mutta vihannesten, juureksien, marjojen ja kukkien kirjo on joka vuosi palstoilla suuri ja moni alueen perhe saakin palstalta tuntuvan lisän kesän ja syksyn ruokapöytään.

Jos olet kiinnostunut palstaviljelystä ja valmis sitoutumaan harrastukseen useammaksi vuodeksi, voit ilmoittautua palstajonoon osoitteessa tilkantilkut(at)hotmail.com.

Yhteystiedot

Sähköposti: tilkantilkut@hotmail.com

Korppaan palstaviljelijät ry

Korppaan palstaviljelijät ry vuokraa ja ylläpitää Niemenmäessä sijaitsevaa palsta-aluetta. Yhdistyksen jäsenet viljelevät alueen noin 125 palstaa.

Yhteystiedot

Sähköposti: info@korppaanpalstaviljelijat.fi
Verkkosivu: https://korppaanpalstaviljelijat.fi/

Toimelan palstapuutarhayhdistys ry

Toimelan palstapuutarha sijaitsee Munkkiniemen ja Pikku-Huopalahden välissä. Se tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden puutarhanhoitoon helpolla tavalla keskellä kaupunkia.

Yhteystiedot

Sähköposti: toimelan@gmail.com
Verkkosivu: http://www.toimelanpp.fi/