Uutiset ja tapahtumat Uutiset Helsinkiläisille avattu uusi vuorovaikutteinen asiointipalvelu
Helsingin kaupunki on avannut uuden vuorovaikutteisen asiointipalvelun osoitteessa http://asiointi.hel.fi . Siitä tullaan kehittämään koko kaupungin sähköisen asioinnin yhteinen palvelu. Jokainen helsinkiläinen saa palvelusta henkilökohtaisen asiointikansion, jonne tallentuvat kaikki omaan asiointiin liittyvät asiakirjat ja viestit. Sen avulla voi jatkossa yhdellä silmäyksellä seurata oman asiansa etenemistä hallinnossa. Kansiosta tulevat löytymään kaikki omat asiointitapahtumat, niiden käsittelyn tila ja historia, palvelun mittarit sekä tieto siitä mitä asiassa tapahtuu tällä hetkellä.

Kansion kautta löytyvät myös asiointiin liittyvät päätökset, sopimukset jne. Kansiosta tulee myös tietoturvallinen vuorovaikutuskanava: sen kautta hoituvat viestit, kyselyt ja täydennykset lähetettyihin asiakirjoihin. Henkilökohtainen asiointikansio on suojattu pankkitunnuksin.

Vuoden 2010 aikana palveluun tuodaan uusia palveluja ja toimintoja. Ensin toteutetaan tietoturvallinen viestien välitys asiakkaan ja palvelun tarjoajan välillä. Kaupungin suosituin palvelu, vuokra-asuntojen haku, liitetään palveluun myöhemmin keväällä 2010. Myöhemmin mukaan tulee useita muita sähköisiä palveluja monelta muulta hallinnon alalta.

Ensimmäisenä uuden asiointipalvelun on ottanut käyttöön sosiaalivirasto, joka tuotti sinne sähköisen päivähoitolomakkeen. Noin 30 prosenttia päivähoidon asiakkaista on jo siirtynyt käyttämään sähköistä lomaketta, ja yli 1100 asiakasta on saanut oman, henkilökohtaisen asiointikansion.

Kaupungin asiointipalvelut tullaan tarjoamaan keskitetysti ja tietoturvallisesti yhdestä paikasta, kolmella kielellä ympäri vuorokauden. Kaupungin tavoitteena on rakentaa uuden sukupolven vuorovaikutteisia verkkopalveluja, jotka on yhdistetty saumattomasti kaupungin muihin tietojärjestelmiin. Tavoitteena on edistää kaupungin tuottavuutta poistamalla käsin tehtäviä työvaiheita. Yhteydet valtion vuonna 2011 avattavaan asiointitiliin pyritään turvaamaan avoimilla rajapinnoilla.

Lisätietoja: Tietotekniikkapäällikkö Tuomo Karakorpi, puh. 050-550 3271 Projektipäällikkö Marko Vikstén, puh. 040-336 1359