Kanadanhanhi ja valkoposkihanhi

Teksti: Mervi Hartikka

Hanhet viihtyvät nurmella, kuten kaikki tiedämme. Ne syövät pääasiassa ruohoa ja niiden pökäleet ovat hyvää lannoitetta niin kotikukille kuin nurmelle.  Mm. Varrellinen marjanpoimuri sopii hyvin hanhenpökäleiden keräämiseen, jos tahtoo ne itse hyödyntää. Tutkimusten mukaan niissä ei ole todettu ihmiselle haitallisia bakteereita, kuten esim. salmonellaa.

Ruohikolle ilmestyy hanhien jäljiltä paljon maata peittäviä yrttejä, kuten keltaista ketohanhikkia, samoin siankärsämöä olen nähnyt.

Tiesitkö muuten,  että kanadanhanhella on ne valkoiset posket. Paljon pienemmällä valkoposkihanhella on koko naama valkoinen ja ikäänkuin musta ”baskeri” tai ”kalotti” päässä. Valkoposkihanhi ei ole muuten vieraslaji, vaikka niin väitetään. Se on tulokaslaji. (Birdlifen tiedote)

Hanhia ei saa peloitella, mutta niitä voi ystävällisesti ohjailla kädenliikkeillä turvallisiin ja sopiviin paikkoihin pois esim. pyöräteiltä. Ne reagoivat herkästi lempeään ohjailuun. 

Hanhien hätistely on luvanvaraista. Sitä ei saa tehdä omin päin esim.koiran kanssa eikä kehoittaa lapsia siihen, vaikka lapset sen hauskaksi kokisivat.  Valkoposkihanhi on rauhoitettu lintu EU:n alueella. 

Kuvateksti: Hanhet ja kukat niiden lannoittamalla nurmella. Maata myöten kasvava  Ketohanhikki on tehokas ruohikon peittäjä. Sitä esiintyy hanhien laiduntamilla nurmilla. Piharatamo ja voikukka ovat samantapaisia  ruohikon valtaajia. Hanhille ne eivät kelpaa. Meille ihmiselle nuo yrtit ovat terveellisiä ja parantavia. Terveellistä vaikka tallustella paljain jaloin niiden päällä. 

Hanhia nurmikentällä
Hanhet ja kukat niiden lannoittamalla nurmella. Maata myöten kasvava Ketohanhikki on tehokas ruohikon peittäjä. Sitä esiintyy hanhien laiduntamilla nurmilla. Piharatamo ja voikukka ovat samantapaisia ruohikon valtaajia. Hanhille ne eivät kelpaa. Meille ihmiselle nuo yrtit ovat terveellisiä ja parantavia. Terveellistä vaikka tallustella paljain jaloin niiden päällä.